Elkészítése
A borsót kevés olajon megpároljuk, majd félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és 2 evőkanál olajon, valamint 4 evőkanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizottó rizst, és folyamatos kevergetés mellett pár percig pirítjuk, amíg a szemek kissé áttetszővé válnak.
Ekkor egy merőkanálnyi forró zöldségalaplevet öntünk a rizshez, és kevergetjük, amíg teljesen felszívja. Ezután folyamatosan, kis adagokban hozzáadjuk a többi alaplevet, majd a főzőtejszínt is, mindig megvárva, hogy a rizs felvegye a folyadékot.
Amikor az utolsó adag alaplé is elfogyott, belekeverünk még 2 evőkanál vajat, a felaprított medvehagymát és a korábban megpárolt borsót. Ezután levesszük a tűzről, lefedjük, és 10–15 percig pihentetjük, hogy a rizs teljesen megpuhuljon.
Az elkészült rizottót magában is kínálhatjuk, de rántott csirkével vagy más húsétellel is remekül illik.
Tipp
Ha szeretnénk különlegesebb ízt adni a rizottónak, egy kevés reszelt parmezánnal vagy más kemény sajttal is kiegészíthetjük a végén. A medvehagyma helyett friss spenóttal vagy rukkolával is készíthetjük, így más évszakokban is könnyen változatos fogást kapunk.
