Elkészítése
Tészta
Az élesztőt a 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, majd a felfuttatott élesztőt is. Fokozatosan beleöntjük a langyos tejet, és kb. 10 percig dagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Krém
A tejfölben elkeverjük a tömlős füstölt sajtot. Hozzáreszeljük a lila hagymát és a kígyóuborkát, majd borssal és ízlés szerint zöld fűszerrel ízesítjük. Ha szeretnénk, szalonnát, kolbászt vagy sonkát is tehetünk bele, ügyelve a só mennyiségére.
Formázás és sütés
A megkelt tésztát több részre osztjuk, és korong alakúra nyújtjuk. Az egyik korongot megkenjük a sajtos krémmel, majd ráhelyezünk egy másik korongot. Háromszög alakú cikkekre vágjuk, a széleket kissé lenyomkodjuk, majd a külső szélétől kezdve feltekerjük kifli formára.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, majd további fél órát kelesztjük. Előmelegített, 175–180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp
A krémet variálhatjuk apróra vágott olívabogyóval vagy aszalt paradicsommal, így mediterrán hangulatot adhatunk a kifliknek. Ha pedig gazdagabb ízt szeretnénk, reszelhetünk a töltelékbe egy kevés kemény sajtot is, amely sütés közben finoman megolvad.
