Elkészítése
A zöldségeket megtisztítjuk. A húsokat és csontokat leforrázzuk, majd leöblítjük. Hideg vízben feltesszük főni a libanyakat, pulykanyakat, kacsaszárnytövet és csirkemellcsontot. Amikor felforr, a habját leszedjük.
Ezután hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát héjastól, a fokhagymát, sót, egész borsot, kevés ételízesítőt és a fűszereket (sáfrány vagy sáfrányos szeklice, gyömbér, szerecsendió virág). Kis lángon legalább 1 órán át főzzük.
A megtisztított zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta, burgonya) ekkor tesszük bele, és addig főzzük, amíg minden puhára nem fő. A kész levest fél óráig pihentetjük, majd leszűrjük.
Tálalás
A levest külön kifőzött tésztával kínáljuk, a levesben főtt zöldségekkel és a főtt húsokkal együtt.
Tipp
A húsleves íze még gazdagabb lesz, ha lassú tűzön, hosszabb ideig főzzük. Ha marad belőle, másnap még ízesebb, így érdemes előző nap elkészíteni.
