Elkészítése
Előkészítés
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, majd kockákra vágjuk. Egy nagy lábasban a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a citrom levét, és főzni kezdjük, amíg a körte teljesen megpuhul.
Csokoládé és aroma hozzáadása
Ha a körte puhára főtt, beletördeljük a csokoládét, és időnként megkeverjük, amíg teljesen elolvad. Ezután hozzáadjuk a rumaromát. Figyeljünk rá, mert a csokoládé miatt a dzsem sűrűbb lesz, így könnyebben leéghet.
Zselésítés és üvegezés
Amikor a csokoládé és az aroma is elkeveredett, hozzáadjuk a zselésítőt. Erős forralás mellett 2–3 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A forró dzsemet steril üvegekbe töltjük a peremig, majd 5–10 percre fejre állítjuk. Ahogy hűl, szépen besűrűsödik és megszilárdul.
Tipp
A dzsemet feldobhatjuk egy kevés őrölt fahéjjal vagy vaníliával is, így még izgalmasabb ízt kap. Sütikbe, kekszekbe tölteléknek is remekül használható, nem csak kenyérre kenve.


