Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Szilvás sütik

Tradicionális német szilvás lepény

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A német szilvás lepény egy igazi klasszikus sütemény, amely élesztős tésztával és sok édes-szaftos szilvával készül. A tetején fahéjas cukorral meghintve különösen finom, és szezonban kiváló módja a szilva felhasználásának. Nagyobb társaságnak is ideális desszert, hiszen bőséges adag lesz belőle.

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Aniko43
Beküldte: 2013.09.18.

A tésztához

A tetejére

Elkészítése

Tészta készítése

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd a közepébe készítsünk mélyedést. Morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele az instant élesztőt), szórjunk rá egy evőkanál cukrot, öntsük rá a meleg tejet, és kevés liszttel keverjük el. Az így kapott folyékony kovászt takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig.

Ha felfutott, adjuk hozzá a maradék cukrot, a felolvasztott vajat, a tojást és a sót. Alaposan dagasszuk be, kb. 10 percig, amíg szép sima tésztát kapunk. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni (30–60 perc).

Szilva előkészítése

Amíg a tészta kel, mossuk meg és magozzuk ki a szilvát. A szár felől vágjuk be hosszában, a magot vegyük ki, majd vágjuk be még egyszer, hogy kis „koronákat” kapjunk.

Összeállítás és sütés

A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tepsi méretére úgy, hogy az oldalát is befedje. Kenjük ki a tepsit mangalicazsírral, majd helyezzük bele a tésztát. Sorakoztassuk rá a szilvákat sűrűn, kissé belenyomva a tésztába, de hagyjunk kb. 2 cm távolságot a szeleteléshez.

Ismét takarjuk le, és pihentessük 15 percig. Ezután tegyük előmelegített, forró sütőbe, és süssük készre. Sütés után azonnal szórjuk meg a tetejét a cukor és a fahéj keverékével. A szilva levet ereszt majd, de ettől nem ázik el a sütemény: a gyümölcs alatt krémes állagú lesz, míg a tészta megőrzi a könnyű szerkezetét.

Tipp

A szilva mellé keverhetünk kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliás cukrot a fahéjas szóráshoz, így frissebb, illatosabb ízvilágot kapunk. Aki szereti a ropogósabb változatot, szórhat a tetejére kevés apróra vágott diót is.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Évszak: Ősz Ár: Olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Ebéd
Aniko43
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is