Elkészítése
Tészta készítése
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd a közepébe készítsünk mélyedést. Morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele az instant élesztőt), szórjunk rá egy evőkanál cukrot, öntsük rá a meleg tejet, és kevés liszttel keverjük el. Az így kapott folyékony kovászt takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig.
Ha felfutott, adjuk hozzá a maradék cukrot, a felolvasztott vajat, a tojást és a sót. Alaposan dagasszuk be, kb. 10 percig, amíg szép sima tésztát kapunk. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni (30–60 perc).
Szilva előkészítése
Amíg a tészta kel, mossuk meg és magozzuk ki a szilvát. A szár felől vágjuk be hosszában, a magot vegyük ki, majd vágjuk be még egyszer, hogy kis „koronákat” kapjunk.
Összeállítás és sütés
A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tepsi méretére úgy, hogy az oldalát is befedje. Kenjük ki a tepsit mangalicazsírral, majd helyezzük bele a tésztát. Sorakoztassuk rá a szilvákat sűrűn, kissé belenyomva a tésztába, de hagyjunk kb. 2 cm távolságot a szeleteléshez.
Ismét takarjuk le, és pihentessük 15 percig. Ezután tegyük előmelegített, forró sütőbe, és süssük készre. Sütés után azonnal szórjuk meg a tetejét a cukor és a fahéj keverékével. A szilva levet ereszt majd, de ettől nem ázik el a sütemény: a gyümölcs alatt krémes állagú lesz, míg a tészta megőrzi a könnyű szerkezetét.
Tipp
A szilva mellé keverhetünk kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliás cukrot a fahéjas szóráshoz, így frissebb, illatosabb ízvilágot kapunk. Aki szereti a ropogósabb változatot, szórhat a tetejére kevés apróra vágott diót is.

