Elkészítése
Tészta elkészítése
A hideg vajat kockázzuk fel, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el az átszitált liszttel. Gyúrjuk össze a porcukorral, a tojássárgájával, a hideg vízzel és a csipet sóval. Formáljunk belőle gombócot, majd fóliába csomagolva pihentessük hűtőben fél órán át.
A piteformát kenjük ki vajjal. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, helyezzük a formába, és a széleket igazítsuk el. Tegyük vissza a hűtőbe a töltelék elkészítéséig.
Töltelék készítése
A durvára darált mogyorót zsiradék nélkül pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a liszttel és a sütőporral.
A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a kakaóport és a tejfölt (vagy joghurtot). Forgassuk bele a lisztes-mogyorós keveréket, majd adjuk hozzá a rumaromát és a reszelt narancshéjat.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal forgassuk a mogyorós masszába.
Összeállítás és sütés
A pihentetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben süssük kb. 15 percig. Vegyük ki, kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd simítsuk rá a mogyorós-kakaós tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további kb. 20 percig, amíg a krém megszilárdul.
Bevonat és díszítés
A tetejére vízgőz felett olvasszuk fel az ét tortabevonót az étolajjal, majd öntsük a pite tetejére, és simítsuk el. Ha van kéznél, díszítsük fehér-csokis kukorica golyókkal, így ropogós, látványos befejezést kapunk.
Tipp
A narancshéj helyett használhatunk citromhéjat is, így frissebb ízt érhetünk el. Ha szeretjük a ropogós textúrát, szórhatunk a bevonat tetejére aprított mogyorót is.
