Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Nagyi receptjei

Piték, lepények

Mogyorós-kakaós pite

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A mogyorós-kakaós pite omlós vajas tésztából készül, amit gazdag, pirított mogyorós és kakaós töltelék tesz különlegessé. A sárgabaracklekvár frissességet ad a krémnek, a tetején pedig étcsokoládé bevonat és ropogós díszítés koronázza meg a süteményt. Ünnepi alkalmakra és vendégváráshoz is kiváló választás.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
anikò varga
Beküldte: 2013.09.18.

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítése

Tészta elkészítése

A hideg vajat kockázzuk fel, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el az átszitált liszttel. Gyúrjuk össze a porcukorral, a tojássárgájával, a hideg vízzel és a csipet sóval. Formáljunk belőle gombócot, majd fóliába csomagolva pihentessük hűtőben fél órán át.

A piteformát kenjük ki vajjal. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, helyezzük a formába, és a széleket igazítsuk el. Tegyük vissza a hűtőbe a töltelék elkészítéséig.

Töltelék készítése

A durvára darált mogyorót zsiradék nélkül pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a liszttel és a sütőporral.

A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a kakaóport és a tejfölt (vagy joghurtot). Forgassuk bele a lisztes-mogyorós keveréket, majd adjuk hozzá a rumaromát és a reszelt narancshéjat.

A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal forgassuk a mogyorós masszába.

Összeállítás és sütés

A pihentetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben süssük kb. 15 percig. Vegyük ki, kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd simítsuk rá a mogyorós-kakaós tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további kb. 20 percig, amíg a krém megszilárdul.

Bevonat és díszítés

A tetejére vízgőz felett olvasszuk fel az ét tortabevonót az étolajjal, majd öntsük a pite tetejére, és simítsuk el. Ha van kéznél, díszítsük fehér-csokis kukorica golyókkal, így ropogós, látványos befejezést kapunk.

Tipp

A narancshéj helyett használhatunk citromhéjat is, így frissebb ízt érhetünk el. Ha szeretjük a ropogós textúrát, szórhatunk a bevonat tetejére aprított mogyorót is.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Ősz Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
anikò varga
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is