Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet a cukorral és a sóval tálba szórjuk. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A felfutott élesztős tejet a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojást, és elkezdjük dagasztani. Közben az olvasztott margarint fokozatosan dolgozzuk a tésztába, amíg rugalmas, fényes állagot kapunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Formázás és töltés
A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe tölteléket teszünk ízlés szerint (lekvárt, kakaót, túrót vagy dzsemet). A kockákat feltekerjük, a végeiket jól összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A buktákat sütőpapíros tepsire helyezzük egymástól fél centi távolságra. Megkenjük olvasztott margarinnal, majd kb. 15 percig újra kelesztjük, hogy szépen összenőjenek. Ezután felvert tojással lekenjük a tetejüket.
Sütés és tálalás
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, amíg szép aranybarna színt kapnak. Még melegen porcukorral megszórjuk, majd langyosan szétszedjük és kínáljuk.
Tipp
Ha szeretnénk különlegesebb ízt, a kakaós tölteléket keverhetjük egy kevés darált dióval vagy fahéjjal. A lekváros buktához sűrűbb házi lekvárt érdemes választani, hogy ne folyjon ki sütés közben
