Elkészítése
Tészta elkészítése
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy tálban összekeverjük a búzalisztet, a kukoricalisztet és az aszkorbinsavat. Elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a sütőtökpürét, majd a felfuttatott élesztős tejet is. Lágy, de jól formázható tésztát gyúrunk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Formázás
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle.
Első módszer: a gombócokat éles késsel 8 cikkben kissé bevagdossuk, majd újra gömbbé sodorjuk.
Második módszer: hosszú kígyót sodrunk a tésztából, laza csomót kötünk rá, a kilógó részeket a csomó alá hajtjuk, és megformázzuk.
A kis tökszárat akár száraz tésztából is pótolhatjuk.
Sütés
A formázott zsemléket sütőpapíros tepsibe tesszük, még kb. 10 percig kelesztjük. Tejjel lekenjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kész zsemléket rácsra téve hűtjük, így maradnak igazán puhák.
Tipp
A zsemléket megszórhatjuk szezámmaggal vagy tökmaggal is. Ha marad, másnap szendvicsalapnak is kiváló.
