Elkészítése
A csülök zsíros, bőrös részeit eltávolítjuk, a húst apró kockákra vágjuk. A póréhagymát felkarikázzuk, majd kevés vajon megdinszteljük egy nagy lábasban. Hozzáadjuk a felkockázott csülköt és a karikára vágott kolbászt, együtt pirítjuk néhány percig. Sóval, borssal és tárkonnyal fűszerezzük, majd tovább kevergetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Ezután hozzáadjuk a karikázott sárgarépát és a darabolt vajbabot, majd felöntjük forró vízzel. Ízlés szerint teszünk bele erős pistát is. Lassú tűzön főzzük.
Főzés közben, félidőben, belerakjuk a kockára vágott burgonyát. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, tejfölből és kevés lisztből habarást készítünk, és ezzel enyhén besűrítjük a levest. Végül citromlével ízesítjük.
Tálalás
A csülkös ragulevest friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Tipp
A levest gazdagíthatjuk zellerrel vagy fehérrépával is. Ha füstölt csülökkel készítjük, még karakteresebb ízt kapunk.
