Elkészítése
Piskóta elkészítése
A tortaforma (24 cm) alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy tálban a lisztet, cukrot, sót, tojásokat, olajat, ecetet, sütőport, vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük, majd robotgéppel simára dolgozzuk.
A masszát a formába öntjük, elsimítjuk, és kb. 10–12 perc alatt készre sütjük. Tűpróba ajánlott. A tortakarimát rajta hagyva a piskótát teljesen lehűtjük.
Szőlő előkészítése
A szőlőt megmossuk, leszemezzük és lecsepegtetjük. Néhány szemet nedves állapotban kristálycukorba forgatunk, majd szalvétára téve szárítjuk, hogy a díszítéshez szépen megmaradjanak.
Krém elkészítése
A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot (vagy tejfölt) a porcukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a zselatin fixet és a citrom reszelt héját. Ezután óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal és a szőlőszemekkel.
Összeállítás
A kihűlt piskótára egyenletesen rákenjük a krémet, majd a kristálycukorba forgatott szőlőszemekkel díszítjük. A tortát legalább 3–4 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém szépen megdermedjen. Ezután eltávolítjuk a karimát, és szeletelve kínáljuk.
Tipp
A krémbe keverhetünk egy kevés narancshéjat vagy lime-levet is, ha frissebb citrusos ízt szeretnénk. Ha különlegessé tennénk a tortát, a piskótát megkenhetjük vékony réteg szőlő- vagy baracklekvárral a krém előtt.
