Elkészítése
A kelkáposztát, karalábét, sárgarépát, fehérrépát, zellert, szalonnát és hagymát apróra vágjuk, karikázzuk vagy kockázzuk. Kevés olajon a szalonnával együtt megdinszteljük és kissé megpirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, átforgatjuk, felöntjük a tejjel és simára keverjük.
Ezután további 1–1,5 liter vízzel felöntjük, fűszerezzük majoránnával, köménnyel, sóval és borssal. Amíg fő, elkészítjük a levesbetétet. A kukorica galuskához a kukoricalisztet tojással, kevés sóval és vízzel lágy tésztává keverjük. A forró levesbe teáskanállal beleszaggatjuk, majd addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Ha minden zöldség és a galuska is megpuhult, a leves elkészült. Melegen tálaljuk, ízlés szerint tejföllel és friss fűszerekkel tovább gazdagíthatjuk.
Tipp
Ha szeretnénk még tartalmasabbá tenni, tarhonyát vagy apró tésztát is főzhetünk bele. A galuskát variálhatjuk grízből vagy sima lisztből is, de a kukoricás változat különlegesebb és finomabb állagot ad a levesnek.
