Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vizet és a tejes élesztőt, majd összegyúrjuk. Addig dolgozzuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk, amely se nem túl lágy, se nem túl kemény.
Formázás
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik cipót ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal. A tésztát nyolc háromszögre vágjuk (félbevágjuk, majd újra és újra), végül a háromszögeket a szélesebb résztől kezdve feltekerjük, így kapjuk a kifliket. A tetejüket ismét megkenjük olvasztott vajjal, enyhén megsózzuk, és kivajazott, belisztezett tepsibe helyezzük. Ugyanezt megismételjük a másik adag tésztával is, így összesen 16 kiflink lesz.
Kelesztés és sütés
A kifliket langyos helyen hagyjuk megkelni, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A kiflik tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, köménymaggal vagy reszelt sajttal is, így még változatosabb és ízletesebb lesz. Ha szeretnénk, a tésztába egy kevés tejfölt is gyúrhatunk, hogy még puhább legyen.
