Elkészítése
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és rögtön meglocsoljuk a citrom levével. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, majd ezen a fűszeres almát addig pároljuk, amíg elfő a leve. Ezután teljesen kihűtjük.
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és a tejfölt. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk.
A tészta egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk, és a kikent tepsibe tesszük. Meghintjük kekszmorzsával, majd rákanalazzuk és elsimítjuk az almatölteléket. A másik tésztalapot is kinyújtjuk, a töltelék tetejére helyezzük, és villával megszurkáljuk. Végül a tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp
A pite másnapra is finom marad, így akár előre is elkészíthetjük vendégvárónak.
