Elkészítése
Alap
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben a cukorból karamellt készítünk, és a sütőforma (26 cm) aljába csorgatjuk. Rádaraboljuk a vajat, elsimítjuk, majd elrendezzük rajta az almaszeleteket. Ha szeretnénk, itt szórjuk rá a durvára tört diót is.
Piskóta
A tojásokat a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal (vagy vaníliás cukorral), majd a tojásos alaphoz adjuk. Ezután belekeverjük a forró vizet és az olajat, hogy egynemű masszát kapjunk.
Sütés
A piskótamasszát az almaszeletekre öntjük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve azonnal tortatálra borítjuk, hogy az alma karamelles rétege a tetejére kerüljön.
Tipp
A tortát kínálhatjuk önmagában, de még ízletesebb lesz, ha vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk. A karamellhez adhatunk egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget, így még illatosabb lesz.
