Elkészítése
A fügéket alaposan megmossuk, a hibás részeket és a szárat eltávolítjuk, majd a zöld héjjal együtt felkockázzuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a hámozott és kockára vágott almát, valamint a fahéjat, gyömbért és a vaníliás cukrot. A zselésítőt és a citromsavat egyelőre nem adjuk hozzá.
Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt, amíg szétesik és átfő (kb. 20–30 perc). Ekkor félrehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, további 10 percig főzzük, majd belekeverjük a zselésítőt, és nagyobb lángon még 2–3 percig főzzük.
Amikor elkészült, a tűzről levéve még forrón hozzáadjuk a citromsavat, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, 5–10 percre fejtetőre állítjuk, végül kihűlve a kamra polcára tesszük. A mennyiségből kb. 2 normál méretű üveg lekvár lesz.
Tipp
Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, egy kevés rumot vagy balzsamecetet is adhatunk a főzés végén. A fügelekvár kiválóan passzol sajtokhoz, így akár vendégváró falatok mellé is kínálhatjuk.

