Elkészítése
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd a liszthez adjuk a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt és a vajat. Lágy tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva hagyjuk megkelni.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat forró, bő olajban, fedő alatt sütjük aranybarnára. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd porcukorba forgatjuk vagy meghintjük vele.
Tipp
A fánkok közepébe sütés előtt ujjunkkal készíthetünk egy kis mélyedést, így szépen megemelkednek, és könnyen tölthetjük őket lekvárral vagy vaníliakrémmel. Érdemes az olaj hőmérsékletére figyelni: ha túl forró, a fánk kívül gyorsan megég, belül pedig nyers marad.
