Elkészítése
Tészta elkészítése
A kefirt, az olajat, a cukrot és a tojásokat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a mákot, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd sima, képlékeny masszát keverünk. Egy 30×40 cm-es tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 180–190 fokon 15–20 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk.
Grízes krém elkészítése
A tejet a cukorral és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a grízt, és sűrűre főzzük. Amikor kész, apránként hozzákeverjük a tejszínt, majd a darabolt vajat. Addig keverjük, amíg kenhető, sima krémet kapunk. Hűlni hagyjuk, időnként átkeverjük.
Zselé elkészítése
A meggyet levével együtt felforraljuk. A zselatint a csomagolás utasítása szerint elkészítjük, majd a forró meggyhez adjuk. Ízlés szerint kevés cukorral édesíthetjük. Jól lehűtjük.
Csokimáz elkészítése
A csokoládét a vajjal mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk, majd simára keverjük.
Összeállítás
A tészta egyik felére rákenjük a lehűlt meggyzselét, majd befedjük a másik lappal. Erre eloszlatjuk a grízes krémet, végül a tetejére ráöntjük és elsimítjuk a csokimázat. Ízlés szerint díszíthetjük. A sütemény akkor a legjobb, ha egy éjszakát hűtőben pihen, így szépen szeletelhetővé válik.
Tipp
A zselét feldobhatjuk kevés fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal, így frissebb ízt kap. Ha gazdagabb krémet szeretnénk, a grízes töltelékbe tehetünk egy kevés reszelt citromhéjat vagy rumaromát is.
