Elkészítése
A fánk tésztája
A vizet egy csipet sóval felforraljuk, hozzáadjuk a zsírt vagy margarint, és megvárjuk, amíg teljesen elolvad.
Ezután beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keveréssel addig dolgozzuk, amíg a massza összeáll és elválik az edény falától.
Levesszük a tűzről, majd még forrón, egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojást külön dolgozunk bele, amíg a tészta sima, krémes és fényes lesz.
Egy kikent, lisztezett tepsibe dió nagyságú halmokat helyezünk, kb. 5 cm távolságra egymástól. A tésztát 1 órát pihentetjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 percig sütjük, majd a hőt csökkentve még 10 percig ropogósra sütjük.
A megsült fánkok tetejét levágjuk, és eltávolítjuk a belsejéből a hártyás részt.
A főzött krém
A tojássárgákat a pudingporral, a liszttel és a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd folyamatos keverés mellett sűrű, kemény krémet főzünk.
A forró krémhez óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot úgy, hogy a hab ne törjön össze.
Ezzel a krémmel töltjük meg a fánkokat.
Tejszínhab
A habtejszínt kemény habbá verjük, porcukorral ízesítjük. Habzsákból a krém tetejére nyomjuk.
A levágott „kalapokat” visszahelyezzük a fánkok tetejére, majd porcukorral meghintjük.
Tipp
A tészta akkor emelkedik meg szép üregesre, ha a sütés első 10 percében biztosan nem nyitjuk ki a sütőt. A krémet még melegen érdemes a habbal lazítani, így sokkal könnyebb lesz. A képviselőfánk frissen a legjobb, ezért tálalás előtt közvetlenül töltsük meg.
