Elkészítése
1 dl langyos tejben, kevés cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a kristálycukrot és a sót, majd elkeverjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
A tésztát csomómentesre keverjük. Az állaga kissé sűrűbb legyen, mint a palacsintatészta. Letakarva háromszorosára kelesztjük.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a tésztából kanállal adagolva kis halmokat teszünk bele. Mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.
Tálaláskor porcukorral, kakaóporral meghinthetjük, vagy ízlés szerint lekvárral kínálhatjuk.
Tipp
A tarkedli akkor lesz igazán laza, ha a tésztát kelesztés után nem keverjük át, csak óvatosan adagoljuk. Ha vastagabb, párnás darabokat szeretnénk, kissé alacsonyabb lángon süssük, hogy a közepe is átsüljön.
