Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Tyúkzsíros pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 1 tk cukor 0,5 dl tej 2 tk só 2,5 dl tejföl 18 dkg tyúkzsír 1 egész tojás a lekenéshez Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk. A […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2014.02.18.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 tk só
  • 2,5 dl tejföl
  • 18 dkg tyúkzsír
  • 1 egész tojás a lekenéshez


Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk. A tészta elég lágy, de ez nem baj. Meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát. Téglalap alakúra, kb 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 30 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, pihentetés.

Ezután elnyújtjuk kb 2-3 cm vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Kb 20 percet még kelesztjük. Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
[box style=”info”]Isteni omlós, még másnap is puha.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Reggeli
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is