Elkészítése
Hozzávalók:
A tészta hozzávalói
- 60 dkg liszt
- kél teáskanál só
- 3 ek cukor
- 3,5 dl tej
- 1 egész tojás
- 3 dkg élesztő
- 0,5 dl olaj
A töltelék hozzávalói
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál búzadara
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg magozott meggy
- 3-4 kanál cukor
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
A tojást a cukorral kikeverjük, majd a dagasztógépbe tesszük a lisztet, a sót, ráöntjük a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót.
Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyforma darabra vágjuk, amelyekből kis gombócokat formálunk. Ezeket letakarva 10-15 percig kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a meggy kivételével összekeverjük és tetszőlegesen ízesítjük.
A kelesztés után a gombócokat 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd négy helyen bevágjuk, de úgy hogy a közepébe a tölteléket bele tudjuk tenni.
A túrót és a meggyet a közepére tesszük, majd a bevágott tésztát köré hajtjuk. Tojás sárgájával lekenjük és 170 fokon szép pirosra sütjük.


