Elkészítése
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 ek mézes sütemény fűszerkeverék
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin (hideg)
- 2 db tojás
- 2 ek méz
Íróka hozzávalói:
- 1 tojásfehérje
- kb 15 dkg porcukor
- 2 ek. étkezési keményítő
- 1 tk citromlé
Elkészítés: (Nekem 78 db lett belőle)
A lisztbe bele keverjük a tészta száraz hozzávalóit, majd a liszttel elmorzsoljuk a margarint, utána beletesszük a tojásokat és a mézet. Jól összegyúrjuk a tésztát.
Egy lisztezett sík felületen a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. (A végén a forma széléről megmaradt tésztát újból összegyúrjuk, kinyújtjuk és azt is kiszaggatjuk)
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorban helyezzük a kiszaggatott tészta formát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 percig sütjük. (Vigyázzunk, hogy a tészta világos színű maradjon)
Ha megsült már az összes tészta formánk akkor elkészítjük az írókát:
A tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá felverni, közben bele tesszük a citromlevet, a étkezési keményítőt és apránként a porcukrot. Így verjük tovább a robotgéppel, míg egy sűrűbb, folyós állagú masszát kapunk. Egy nejlonzacskó sarkára kis lyukat teszünk, majd bele tesszük a tojás fehérje masszát és már díszíthetjük a kisült, kihűlt mézes kalácsot ki-ki saját ízlésének megfelelően.
Tipp:
Az írókázó masszába lehet csepegtetni különböző színű ételszínezéket.
Sok sikert az elkészítéséhez!


