Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Hidegtálak

Pulyka bejgli

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt 10 dkg vaj 2 csapott evőkanál porcukor 2 dkg élesztő 2 dl tej 20 dkg füstölt sajt (Karaván – a szélét vegyük, ami füstösebb) 1 tojás, + 1 db, amit a sütés előtt kell a tetejére kenni Töltelék: 15 szelet sajt (Pannónia, esetleg édes Trappista. Edami vagy Gouda nem jó, […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2014.12.09.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 csapott evőkanál porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg füstölt sajt (Karaván – a szélét vegyük, ami füstösebb)
  • 1 tojás, + 1 db, amit a sütés előtt kell a tetejére kenni

Töltelék:

  • 15 szelet sajt (Pannónia, esetleg édes Trappista. Edami vagy Gouda nem jó, mert savanyú lesz)
  • 0,5 kg szeletelt Bacon (előre csomagolt, sós)
  • kb. 10 szelet vékonyra szeletelt pulykamell filé (0,5-0,8 cm vastag)
  • kevés őrölt bors


Elkészítése:

A sajtot lereszeljük, a vajat felolvasztjuk, az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Az összes hozzávalót összekeverve egy lágy tésztát készítünk. A tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, ahol kétszeresére dagad.

A tésztát elfelezzük, majd egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra (kb: 35×30 cm). A kinyújtott tésztára egymás mellé rátesszük a Bacon-t. Erre ugyanúgy rátesszük a pulykamell szeleteket. Kicsit megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a szalonna eleve sózott. Mindezek tetejére helyezzük a sajt szeleteket. Az egészet szorosan feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral (ügyeljünk arra, hogy a papír ne legyen kiszáradva, mert akkor az egész leragad, és szétszakad a kivételkor), majd a belehelyezett bejgli tetejét megkenjük egy felvert egész tojással. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz ki tudjon szökni a sütés során. Lassú tűzön kb. 1 óra alatt készre sütjük, vigyázva arra, hogy a teteje ne égjen meg.

[box style=”info”]Írok pár ötletet, hogy biztosan sikerüljön.
A tésztát előző nap is elkészítheted, vagy akár sütés előtt 1-2 órával, hogy legyen ideje megkelni. Mindkét esetben hűtőben kell keleszteni, és a felhasználásig hűtőben kell tárolni.

Ezt a tésztát nem csak erre a bejgli receptre használhatod, csinálhatsz belőle füstölt sajtos kiflit, vagy csirkemájas táskát is.

A sütésnél arra kell figyelni, hogy a 2 tészta rúd ne süljön össze. Ez ugyan nem változtat az ízén, csak esztétikailag sokkal szebb lesz. Azt szoktam csinálni, hogy a sütésre kész, betekert rudakat egyenként sütőpapírba teszem, figyelve arra, hogy a sütőpapír magasabb legyen, mint a rúd (mert kelés közben nőni fog a tészta) a másik rudat is ugyanígy sütőpapírba teszem.

Ne széles tepsibe tedd, mert akkor szét fog valamennyire terülni a tészta. Ha csak széles tepsid van, akkor sincs gond, ilyenkor a következőt szoktam csinálni: ha van otthon olyan díszdobozod, amiben esetleg alkohol volt, tekerd be alufóliába, és tedd a tepsibe úgy, hogy a doboz legyen középen a két rúd között. így biztos nem sül össze a tészta, nem tud elterülni, így szép magas lesz.

A sütés elején érdemes letakarni a tészta tetejét, hogy ne égjen meg. Ha megsült, akkor lehet melegen is szeletelni, de sokkal szebb, ha megvárod, amíg teljesen kihűl, és úgy szeleteled fel. Ilyenkor vékonyabbra is tudod vágni, többnek és szebbnek látszik.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Születésnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is