Elkészítése
A paszulyt előző este megmossuk és beáztatjuk. Másnap felrakjuk 3 liter vízbe főni, és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük 3-4 cikk fokhagymával. Mikor megfőtt, a levét leöntjük, majd a paszulyt egy szűrőn átpasszírozzuk vagy robotgéppel összetörjük. Ha hígnak találjuk, vékony rántással sűrítjük, ha túl sűrű, akkor a levével hígítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Elkészítjük a hagymás zsírt, a hagymát karikára vágjuk, és a zsírba tesszük. Már önmagában ezzel is tálalhatjuk, de süthetünk hozzá szalonnát, kolbászt, füstölt sonkát. A paszuly levéből levest készíthetünk csipetke tésztával, amelyhez egy evőkanál hagymás zsírt teszünk rá, valamint petrezselyemzöldet.
