Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 25 dkg liszt 5 dkg rétesliszt 2 dl tej 2,5 dkg élesztő 1 tk cukor 2 kk só 2 ek margarin 1 tojás sárgája 2 nagyobb gerezd fokhagyma 1,4 dl spenótpüré (ez megfelel egy 450 g-os fagyasztott püré 1/3-ának) 5 evőkanál liszt 1 evőkanál olaj a forma kikenéséhez 2 dkg margarin a lekenéshez 2 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2015.02.09.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 2 ek margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1,4 dl spenótpüré (ez megfelel egy 450 g-os fagyasztott püré 1/3-ának)
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
  • 2 dkg margarin a lekenéshez
  • 2 ek tej a lekenéshez


Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojás sárgáját, a sót, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a spenótpürét. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.

Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy nagyobb püspökkenyérformát (35*11*7,5 cm) kikenünk olajjal. Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva.

A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük. Beletesszük a formába. Meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Lekenjük olvasztott margarinnal.

Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.

Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

[box style=”info”]Nagyon szeretem a spenótot, a fokhagymát is. Mindkettő íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a finomságban. A gyerekek is szívesebben megeszik ilyen formában ezt a kalácsba tekert zöldséget, ha még megkenjük egy kis vajkrémmel, és teszünk rá egy kis sonkát. Friss zöldségeket kínálva hozzá kész is a finom reggeli vagy uzsonna.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Nagyon olcsó Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is