Elkészítése
A babot és az árpagyöngyét előző nap beáztatom. Másnap a babot felteszem főzni, és kb. 10 percig főzöm, majd a levet eltávolítom a gyomor kímélése érdekében.
A répákat karikára vágom. A hagymát apróra vágom, és a fokhagymával együtt zsíron üvegesre párolom. Ízesítő kockával kb. 1 liter forró vízben alapot készítek, amiben feloldom az ízesítőt. Az alaphoz hozzáadjuk a hagymát, babot, árpagyöngyét, répát, babérlevelet, lisztet, pirospaprikát és sűrített paradicsomot – mindent egyszerre. Az egészet összekeverem.
A lábos alá vastag lángelosztót teszek, és nagyon kis lángon kb. 4-5 óráig főzöm, amíg a bab meg nem puhul. Közben, ha szükséges, meleg vízzel pótolom.
Nagyon laktató étel, amihez jól megy egy üveg hideg sör vagy egy pohár badacsonyi bor. Jó étvágyat kívánok!
