Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Óriás pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 25 dkg liszt 25 dkg vaj 1 tk só 1,5 dl hideg víz Elkészítése: A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és kis időre hűtőbe tesszük. A vajat vékonyabb csíkokra vágjuk. Belekeverjük a lisztbe, úgy, hogy minden csík vajat jól bevonjon a liszt. Hozzáadjuk a jeges vizet és gyorsan összegyúrjuk. A tál […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Gasztropajti
Beküldte: 2015.02.27.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1,5 dl hideg víz


Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és kis időre hűtőbe tesszük. A vajat vékonyabb csíkokra vágjuk. Belekeverjük a lisztbe, úgy, hogy minden csík vajat jól bevonjon a liszt. Hozzáadjuk a jeges vizet és gyorsan összegyúrjuk.

A tál tartalmát egy jól kilisztezett deszkára tesszük és egy hurkát gyúrunk belőle. Lapítsuk el és 15 percre, letakarva ismét tegyük hűtőbe. Újból meglisztezzük a deszkát és ráterítjük a hideg tésztát és így nyújtsuk 1 cm vastagra, négyzet alakúra.

A tészta alsó egyharmadát felhajtjuk, arra rá a felső harmadot, majd a két szélt ugyanígy. Elforgatjuk 90 fokban, a széleket és a közepét a nyújtófával megnyomjuk, majd ismét kinyújtjuk. A hajtást ugyanúgy végezzük el, mint az előbb. Én ilyenkor 1 órára hűtőbe teszem a tésztát, majd az előbb leírt műveletet még kétszer elvégzem. A tésztát tehát négyszer hajtogatom. A tésztát ezután folpackban tárolhatjuk hűtőben a felhasználásáig.

Ha pogácsát kívánunk belőle sütni, nyújtsuk egészen vékonyra, a tetejét éles késsel vagy slicerrel rácsozzuk meg és szaggatóval a kívánt méretre. Tetejét vékonyan kenjük meg felvert tojással és előmelegített sütőben süssük ki.

Ezen a képen két réteg leveles tészta van egymásra fektetve a szaggatás előtt. A maradék sem vész kárba, mert fűszeres rudakat sütöttem belőle.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Olcsó Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Gasztropajti
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is