Elkészítése
Hozzávalók:
Tészta:
- 1/2 kg burgonya
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 4 kanál liszt
- 2 kanál gríz
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- csipet só
- 5 dkg vaj
Túrókrém:
- 30 dkg túró
- 2 ek méz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet fahéj
- levár
- kevés olaj
- zsemlemorzsa pirításához
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük. Összedolgozzuk a tojással, a grízzel, az olvasztott vajjal, a vaníliás cukorral és a sóval. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Kis halmokat rakunk rá a közben összekevert túrókrémből vagy más töltelékből, majd a lap másik felét ráhajtjuk és vagy késsel vagy derelyevágóval négyzeteket vágunk a tésztából.
Enyhén sós, lobogó vízben addig főzzük, míg a víz tetejére feljönnek.
Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, amibe beleforgatjuk a derelyéket. Töltelékként túró, juhtúró mellett, különféle lekvárok, ízek is használhatók.

