Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 1,5-2 dl langyos tej (ha lehet, házi) 5 dkg porcukor 35 dkg sima liszt 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss 3 dkg vaj Töltelékhez: 25 dkg félzsíros túró 10 dkg áfonya, vagy 5 dkg mazsola 1 tojás +1 sárgája 5-6 dkg cukor 1 dl tejföl 1 kezeletlen citrom reszelt héja 1 […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
veruss74
Beküldte: 2015.04.28.

Elkészítése

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5-2 dl langyos tej (ha lehet, házi)
  • 5 dkg porcukor
  • 35 dkg sima liszt
  • 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
  • 3 dkg vaj

Töltelékhez:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 10 dkg áfonya, vagy 5 dkg mazsola
  • 1 tojás +1 sárgája
  • 5-6 dkg cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília kivonat


Elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, a lisztet és a tetejére az élesztőt. Dagasztóprogramra állítjuk, és bekapcsoljuk a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.

Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt, és úgy dolgozunk vele tovább. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.

Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, az egész tojást, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összekeverjük.

Az áfonyaszemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.

Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal, vagy egy kisebb átmérőjű pohár aljával kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekben elosztjuk a tölteléket, mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben áfonyával. De az áfonya szemeket bele is forgathatjuk a túrótöltelékbe. Az áfonya helyett használhatunk mazsolát is.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a tészta peremét lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

[box style=”info”]Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza, és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.

Ebből a mennyiségből kb. 9-10 darab kész süti lesz.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Reggeli
veruss74
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is