Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Réteges töpörtyűs pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 1 dl tejföl 2-3 ek fehérbor 35 dkg darált töpörtyű 15 dkg margarin 2-3 tk só őrölt bors 1 dl tej 1 tk cukor 1 tojás a lekenéshez Elkészítése: A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
KGizi
Beküldte: 2015.07.27.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 ek fehérbor
  • 35 dkg darált töpörtyű
  • 15 dkg margarin
  • 2-3 tk só
  • őrölt bors
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás a lekenéshez


Elkészítése:

A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Egy tálba beletesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk, és beletesszük a tejfölt, a bort és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kézzel pár percig dagasztjuk.

Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával kicsit ellapogatjuk, kinyújtjuk, majd felébe egymásra hajtjuk a tésztát (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk).

Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. (Én azzal a tállal takartam le, amelyikben összegyúrtam.)

Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.

Végül 2 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tenyerünk közé véve kicsit megsodorjuk a pogácsákat.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenjük. (Vigyázzunk, hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa.) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakelesztjük.

Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverés 180 fokon, 15 percig sütöttem.)

 

Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.

[box style=”info”]A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
KGizi
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is