Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

A tökéletes húsvéti kalács titka

Milyen jól hangzik az a mondat, hogy a tökéletes kalácshoz, csak egy tökéletes recept kell, de ez nem igaz! Összegyűjtöttük azokat a szabályokat, amiket be kell tartanod ahhoz, hogy tökéletes legyen a húsvéti kalácsod
Budai István budaiistvan Beküldte: 2015.03.31.

Figyeljünk az alapanyagokra!

Bár különösen hangozhat, akkor tudunk igazán jó kelt tésztát készíteni, ha minden egyes alapanyag amit használni fogunk legalább szobahőmérsékletű. A tej esetében például az ideális hőmérséklet a tej hozzáadásakor 35-37 fok.
Ahhoz, hogy könnyű, omlós tésztát kapjunk, érdemes átszitálni a lisztet, ettől ugyanis könnyű és levegős lesz, aminek köszönhetően az élesztőgombák sokkal nagyobb hatásfokkal lesznek képesek dolgozni.

Szintén kiemelkedően fontos, hogy mindig friss élesztővel dolgozzunk.

[wp_ad_camp_5]

A dagasztás művészete

A tészta összeállítása szintén kulcskérdés. Követhetjük a receptkönyvek utasításait is az élesztő felfuttatására vonatkozóan, azonban ha minden alapanyag szobahőmérsékletű, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk. Szitáljuk a lisztet a tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, sót, tojást, illetve egy kevés olvasztott zsiradékot. A langyos tejet fokozatosan adagoljuk.

A dagasztást érdemes lehet kézzel végezni, így jobban érezzük a tészta állagát. Alulról fölfelé, magunk felé húzzuk a tésztát fakanállal, gyors, határozott, erőteljes mozdulatokkal, így ugyanis kellőképpen levegős lesz a tészta. Akkor jó, ha a tészta elválik a fakanáltól és a tál falától is és szép fényes lesz.

A kelesztés előtt vékonyan hintsük meg liszttel, ez ugyanis megakadályozza a párásodást. Az ideális kelesztési hőmérséklet 27-30 fok, de az is megfelel, ha vastagon bebugyoláljuk, hogy megőrizze a hőt. Így akár 35-40 perc alatt is a duplájára kelhet.

Az utolsó simítások

Ha megkelt a tészta, kövessük a receptet: egyes süteményekhez újra kell gyúrni a tésztát, másokhoz azonban nem. Ezt követően formázzuk, kenjük meg a tetejét tojással és kelesszük újra 25-30 percen át meleg helyen. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy hirtelen elkezd erős illatot árasztani.

[wp_ad_camp_5]

Akár hideg sütőbe toljuk, akár előmelegítettbe, semmiképpen ne nyissuk ki az első 15 percben, illetve hideg sütő esetében e melegedési idővel együtt 25 percig. A kezdeti sütési hőfok legyen 200 fok, azonban ha kisebb tömegű vagy laposabb tésztát sütünk, akkor 10 perc után vegyük lejjebb 180 fokra.

És a lényeg, a tökéletes recept

1. Hokkaido kalács

kalacs

Hozzávalók:

  1. 2 dl tejszín
  2. 2 dl tej
  3. 50 dkg liszt
  4. csipet só
  5. 3 ek cukor
  6. 3 dkg élesztő
  7. 2 ek burgonyapehely (elhagyható)
  8. 1 tojás a lekenéshez

A recept ide kattintva folytatódik

2. Foszlós fonott kalács

kalacs2

Hozzávalók:

  1. 30 dkg finomliszt
  2. 1 tk só
  3. 3 dkg olvasztott vaj
  4. 1 tk sütőpor
  5. 3 ek vaníliás cukor
  6. 2 dl tej
  7. 2 dkg élesztő
  8. 1 tojássárgája

A recept ide kattintva folytatódik

3. Klasszikus fonott kalács

kalács

Hozzávalók:

  1. 52 dkg liszt
  2. 7 dkg porcukor
  3. 7 dkg vaj vagy margarin
  4. 1 tojás
  5. 3 dkg élesztő
  6. 2-3 dl tej
  7. csipet só

A recept ide kattintva folytatódik

Budai István budaiistvan Beküldte: 2015.03.31.