Elkészítése
A barackot szépen megmossuk, kivágjuk a hibás részeket, kimagozzuk, és így előkészítve lemérjük, hogy másfél kg legyen. A barackot leturmixoljuk, majd beleöntjük egy magas falú edénybe, és belekeverjük a zselésítő szert. Ajánlom a magas falú edényt, mert amikor bugyog a barackpép, jobb, ha az edényben marad, és nem koszolja össze a tűzhelyet, mert onnan leszedni nem nagy élvezet.
Ha már forr a barackturmix, belekeverjük a cukrokat, és hagyjuk a forrástól számított még 5 percig főzni. Mikor elkészült, egy tepsibe helyezzük a kimosott, tiszta, száraz üvegeket, és a tepsibe lassan forró vizet öntünk. Ez segít megakadályozni, hogy az üvegek szétrepedjenek, amikor a forró lekvárt beleöntjük.
A lekvárt óvatosan merjük az üvegekbe. Fontos, hogy ne zúdítsunk egyszerre sok lekvárt egy üvegbe, mert megrepedhet az üveg. Kicsit várjunk a kanalak közt, hogy az üveg felvegye a hőmérsékletet. Minden üveget csordultig kell tölteni, a vákuum miatt. Amikor oldalról már púpos a lekvár, de még nem folyt ki, akkor hagyjuk abba a merést.
Gyorsan leterítjük egy darabka celofánnal, és rácsavarjuk a tetejét (az üveget kesztyűben fogjuk meg, hogy ne égessük meg magunkat). Mivel ebben zselésítő van, nem kell dunsztolni, csak hagyni kell kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!


