Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Birsalma befőtt recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
Egy 720 ml-es befőttes üveghez:

  • 3 birsalma
  • 2 ek cukor
  • 1-2 szegfűszeg
  • 1 kis darab fahéj
  • borsónyi szalicil


Elkészítése:

A befőttes üvegeket megmossuk, lefordítjuk, hogy a víz kicsepegjen belőlük.

A birsalmát a megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk, majd egy késsel cikkekre daraboljuk és üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe teszünk 1-2 szegfűszeget, fahéjat, 2 ek cukrot, borsónyi szalicilt, majd feltöltjük hideg vizzel és celofánnal lekötjük. Ráhelyezzük a csavaros fedeleket is, de nem csavarjuk rá. Gőzöléssel kidunsztoljuk.

Gőzöléses dunsztolás: egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra tesszük főni. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni kezd, onnantól számítunk 15 percet.

A tüzet elzárjuk, a fedeleket az üvegekre szoritjuk és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni teljesen.

[box style=”info”]3 kg gyümölcsből 8-9 üveg kompót lesz. Ennek a módszernek az előnye, hogy nem lágyul el a gyümölcs.
Felhasználhatjuk levesnek, sültek mellé mártásnak vagy csak desszertnek.[/box]

https://receptneked.wps.hu/befozes/birsalma-befott-2/