Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Befőzés

Lekvárok

Birsalmalekvár

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A birsalmalekvár igazi őszi csemege, amely illatos, sűrű állagával tökéletes kísérője a reggeli kalácsnak vagy a süteményeknek. Elkészítése egyszerű, csak egy kis türelmet igényel, hogy a birs szép sűrűre főjön. A házi lekvár hosszú ideig eláll, így télen is élvezhetjük az őszi gyümölcs ízét.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
mary101
Beküldte: 2013.10.11.

Hozzávalók

Elkészítése

A birsalmát alaposan megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Ekkor mérjük le a mennyiségét, mert ehhez igazítjuk a cukor mennyiségét: 1 kg gyümölcshöz 60–70 dkg cukrot használunk. A felkockázott birsalmát annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.

Amikor a gyümölcs teljesen megpuhult, leszűrjük, majd botmixerrel pürésítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, amíg sűrű, lekvár állagot nem kapunk. A főzés végén hozzáadjuk a kimért cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik.

Ekkor kevés nátrium-benzoátot szórunk bele, majd még forrón, tiszta üvegekbe töltjük. A tetejére szintén kerülhet egy csipetnyi nátrium-benzoát, ezután szorosan lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük, ahol lassan kihűlnek.

Tipp

Ha intenzívebb ízt szeretnénk, egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget is főzhetünk a birs mellé, majd a turmixolás előtt kivesszük belőle. A lekvár különösen jól illik vajas kenyérhez, de sütemények töltelékeként is remekül használható.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Ősz Ételallergia: Vegetáriánus receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
mary101
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is