A birsalmát alaposan megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Ekkor mérjük le a mennyiségét, mert ehhez igazítjuk a cukor mennyiségét: 1 kg gyümölcshöz 60–70 dkg cukrot használunk. A felkockázott birsalmát annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.
Amikor a gyümölcs teljesen megpuhult, leszűrjük, majd botmixerrel pürésítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, amíg sűrű, lekvár állagot nem kapunk. A főzés végén hozzáadjuk a kimért cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
Ekkor kevés nátrium-benzoátot szórunk bele, majd még forrón, tiszta üvegekbe töltjük. A tetejére szintén kerülhet egy csipetnyi nátrium-benzoát, ezután szorosan lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük, ahol lassan kihűlnek.
Tipp
Ha intenzívebb ízt szeretnénk, egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget is főzhetünk a birs mellé, majd a turmixolás előtt kivesszük belőle. A lekvár különösen jól illik vajas kenyérhez, de sütemények töltelékeként is remekül használható.