Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Befőzés

Lekvárok

Bodza dzsem

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Az epret megmossuk, alaposan átnézzük. A hibákat gondosan eltávolítjuk, a rosszabbakat kidobjuk, ne rontsa később a dzsem minőségét. Feldaraboljuk az epret. A cukorral és a citrom levével összekeverjük és 2-4 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezután a tetejére teszünk 10-12 előzőleg kicsit megrázott, és óvatosan leöblített bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
szani78
Beküldte: 2013.05.08.

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

Alma-körte verzió

Elkészítése

Az epret megmossuk, alaposan átnézzük. A hibákat gondosan eltávolítjuk, a rosszabbakat kidobjuk, ne rontsa később a dzsem minőségét.

Feldaraboljuk az epret. A cukorral és a citrom levével összekeverjük és 2-4 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

Ezután a tetejére teszünk 10-12 előzőleg kicsit megrázott, és óvatosan leöblített bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. Óvatosan belenyomkodjuk. Lefedjük és 12 órát pihentetjük.

A bodzatányérokat leszedjük róla, átöntjük egy lábasba és tűzre tesszük. Felforraljuk, rászórjuk a dzsemfixet, majd forraljuk kicsit, hogy szuper állaga legyen. Próbaképpen kiskanálnyi mennyiséget egy hideg tányérra cseppentünk. Amennyiben az már kötni kezd, készen vagyunk.

Sterilizált üvegekbe merjük. Vigyázzunk, hogy az üveg ne legyen hideg, hogy a hirtelen hő ne repessze el! Légmentesen lezárjuk az üvegeket, ha nem sikerül meg kell ismételni, hogy ne lehessen benyomni a fedelét középen. Pár percre fejtetőre fordítjuk. Ezután már mehetnek is a száraz dunsztba, meleg takarók vagy paplan közé, legalább egy éjszakára, ezalatt szépen megköt.

Az almát és körtét meghámozzuk, feldaraboljuk, majd az epres változathoz hasonlóan járunk el az elkészítés során. A mennyiség természetesen növelhető a hozzávalók arányával egyetemben.

Amennyiben ragaszkodunk a lekvár variánshoz, úgy az alapanyagokat botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.

Mindenképpen ki szerettem volna próbálni valami bodzás finomságot, és mivel éppen megérett az első adag eper a kertben,

így erre a variációra esett a választásom.

Azonban több bodzát szedtünk, mint kellett volna, eprünk viszont nem volt több, így az otthon még fellelhető gyümölcsökből gazdálkodva készítettem 2 kisebb üveg dzsemet,

alma-körte-bodza változatban is.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Évszak: Tavasz Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
szani78
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is