Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bodzaszörp karamellel bolondítva recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 nagyobb bodzavirág
  • 4 kg cukor (sztívia vagy nyírfacukorral is remek)
  • 6 liter víz
  • 4 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kávéskanál nátrium-benzonát

Elkészítése

Egy nagy, legalább 8 literes fazékban fél kilogramm cukrot karamellizálunk. Amikor szép aranybarna, óvatosan felöntjük 1 liter vízzel, majd addig kevergetjük, amíg a karamell teljesen feloldódik. Vigyázzunk, mert a forró karamell erősen sistereg és fröcskölhet.

Ezután hozzáadjuk a maradék cukrot és a vizet, majd folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

A karamelles sziruphoz hozzáadjuk a száraktól megtisztított bodzavirágokat, a felkarikázott citromokat, a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4–5 napig állni hagyjuk, naponta átkeverjük.

Ezután leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük, és hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Fogyasztáskor szódával hígítva frissítő nyári italt kapunk.

https://receptneked.wps.hu/befozes/bodzaszorp-karamellel-bolonditva/