Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bolognai szósz házilag recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 kg paradicsom
  • 10 fej vöröshagyma
  • 3,5 dl étolaj
  • 6 darab sárgarépa
  • 3 darab petrezselyemgyökér
  • 1 fej zeller
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kg kápia paprika
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor oregánó
  • 2 csipet kakukkfű
  • 4 darab babérlevél
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál só (ízlés szerint)

Elkészítése

Első lépésként a hozzávalókat előkészítjük. A paradicsomokat pár másodperc forró vízbe mártás után lehéjazzuk, a csumát kivágjuk, azután a húsukat apró kockákra vágjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a fokhagyma gerezdeket lereszeljük.

A kápia paprikákat megmossuk és tepsire téve 210 fokon megsütjük, majd lehéjazzuk és a paprikákból kinyert sült levével együtt krémesre turmixoljuk.

A zöldfűszereket apróra daraboljuk.

Egy nagyobb edényben a vöröshagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket és legalább 15-20 percig együtt pároljuk. Ezután mehet hozzá a babérlevél, a paradicsom, a morzsolt majoránna és a zöldfűszerek. Ekkor már szépen levet enged és gyakran kevergetve, lassú lángon rotyogtatjuk, közben sózzuk, borsozzuk és egy kevéske kristálycukorral (vagy édesítőszerrel) ellensúlyozzuk ha a paradicsomtól kissé vad és savanykásnak tűnő alapízt.

Jó 20-25 perc múlva kihalásszuk a babérleveleket, beleöntjük a sült paprika masszát és miután ismét felforrt, botmixerrel belepépesítünk. Ennek hiányában a massza felét turmixgép tartályában végezzük. Ennél pontnál ki-ki pépesítheti ízlésének megfelelően, mi úgy szeretjük ha kissé darabos a szósz.

Egy utolsó kóstolás következik, itt még sózhatjuk, majd a tűzről levéve ehhez a mennyiséghez belekeverünk 1 kk nátrium benzoátot. Tiszta, steril üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk és a legvégén száraz dunsztba téve hagyjuk 2 napot szunyókálni.

Miután kihűltek az üvegek, mehetnek a spájz polcaira! Ebből a mennyiségből 11 db (720ml-es) üveggel lett.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/befozes/bolognai-szosz-hazilag/