Elkészítése
Zöldségek előkészítése
A káposztát, a zöld paradicsomot és a sárga húsú paprikát vékony szeletekre vágjuk. Az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyra karikázzuk, a sárgarépát lereszeljük vagy szintén legyaluljuk. A zöldségeket egy nagy edényben alaposan összekeverjük.
Lé elkészítése
A cukrot az ecettel, a sóval és a nátrium-benzoáttal összekeverjük, majd hozzáöntünk 7 dl felforralt és lehűtött vizet. Az így kapott levet a zöldségekre öntjük, és alaposan átkeverjük.
Pihentetés és tárolás
A zöldségeket a lében egy napig állni hagyjuk, közben gyakran átkeverjük, hogy mindenhol jól átjárja a páclé. Ezután tiszta üvegekbe töltjük. Dunsztolni nem szükséges, így is sokáig eláll. Ízlés szerint üvegezéskor kevés borsot is tehetünk hozzá.
Tipp
Ha még fűszeresebb ízt szeretnénk, a lébe kerülhet babérlevél, koriandermag vagy mustármag is. A csalamádé különösen finom pörköltek, sültek és hidegtálak mellé.
