Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csalamádé recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg káposzta
  • 1 kg uborka
  • 1 kg sárgarépa
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1 kg sárga húsú paprika
  • 0,5 kg cukor
  • 3 dl 10 %-os ecet
  • 12 dkg só
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát

Elkészítése

Zöldségek előkészítése

A káposztát, a zöld paradicsomot és a sárga húsú paprikát vékony szeletekre vágjuk. Az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyra karikázzuk, a sárgarépát lereszeljük vagy szintén legyaluljuk. A zöldségeket egy nagy edényben alaposan összekeverjük.

Lé elkészítése

A cukrot az ecettel, a sóval és a nátrium-benzoáttal összekeverjük, majd hozzáöntünk 7 dl felforralt és lehűtött vizet. Az így kapott levet a zöldségekre öntjük, és alaposan átkeverjük.

Pihentetés és tárolás

A zöldségeket a lében egy napig állni hagyjuk, közben gyakran átkeverjük, hogy mindenhol jól átjárja a páclé. Ezután tiszta üvegekbe töltjük. Dunsztolni nem szükséges, így is sokáig eláll. Ízlés szerint üvegezéskor kevés borsot is tehetünk hozzá.

Tipp

Ha még fűszeresebb ízt szeretnénk, a lébe kerülhet babérlevél, koriandermag vagy mustármag is. A csalamádé különösen finom pörköltek, sültek és hidegtálak mellé.

https://receptneked.wps.hu/befozes/csalamade-2/