Elkészítése
A frissen szedett, ha lehet autóforgalomtól távol termett, dércsípte csipkebogyókat folyóvízzel megmossuk. A végeit levágjuk (így legyen nettó 3,5 kg) és egy edénybe téve felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Felforraljuk, majd lassú lángon 18-20 percig főzzük.
Levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük, majd a lángra visszatéve még 28-30 percig folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük. Vigyázat, pillanatok alatt leéghet az alja!
Ezután nagyon apró lyukú szitán vagy a hagyományos (tekerős) passzírozón átpasszírozzuk.
Egy igen sűrű pépet kapunk, majd a dzsemfixel és a kristálycukorral pár perc alatt készre főzzük. Nálam a másfél kiló kristálycukor kellett hozzá és így sem lett az a megszokott édes dzsem, viszont élvezhető és kiváló csipkearomát sikerült eltalálnom!
Üvegekbe téve fémfedéllel szorosan lezárjuk és az üvegeket néhány percre fejtetőre fordítjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni és mehet a spájzba.
A legjobb C-vitamin forrás, nem mellesleg süteményekbe és linzerek összeragasztásához nagyszerű és különleges házi dzsem.
Jó munkát és jó étvágyat kívánok!


