Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csipkebogyódzsem (hecsedli) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3,5 kg csipkebogyó (tisztítva)
  • 1,5 kg cukor
  • 3 csomag dzsemfix
  • víz

Elkészítése

A frissen szedett, ha lehet autóforgalomtól távol termett, dércsípte csipkebogyókat folyóvízzel megmossuk. A végeit levágjuk (így legyen nettó 3,5 kg) és egy edénybe téve felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

Felforraljuk, majd lassú lángon 18-20 percig főzzük.

Levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük, majd a lángra visszatéve még 28-30 percig folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük. Vigyázat, pillanatok alatt leéghet az alja!

Ezután nagyon apró lyukú szitán vagy a hagyományos (tekerős) passzírozón átpasszírozzuk.

Egy igen sűrű pépet kapunk, majd a dzsemfixel és a kristálycukorral pár perc alatt készre főzzük. Nálam a másfél kiló kristálycukor kellett hozzá és így sem lett az a megszokott édes dzsem, viszont élvezhető és kiváló csipkearomát sikerült eltalálnom!

Üvegekbe téve fémfedéllel szorosan lezárjuk és az üvegeket néhány percre fejtetőre fordítjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni és mehet a spájzba.

A legjobb C-vitamin forrás, nem mellesleg süteményekbe és linzerek összeragasztásához nagyszerű és különleges házi dzsem.

Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/befozes/csipkebogyodzsem-hecsedli/