Elkészítése
A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!
Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb 1 óra hossza), míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.
Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk azonnal tegyük sterilizált üvegbe, melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk. Ezután már csak azt várjuk, hogy kihűljön.
Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz, amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég. 🙂
