A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajon megdinszteljük. Ezután adagonként hozzáadjuk a felkockázott, hámozott paradicsomot és a paprikát. Ízesítjük sóval, fehér borssal, bazsalikommal és ízlés szerinti cukorral. Mély edényben, közepes lángon félpuhára főzzük.
Amikor már majdnem elkészült, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és a felkockázott cukkinit. Rövid ideig főzzük tovább, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak. Belekeverjük a nátrium-benzoátot is, majd a még forró szószt tiszta üvegekbe szedjük. Az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A kész szósz jól zárva hónapokig eltartható, és bármikor elővehetjük.
Tipp
Ha csípősebbre szeretnénk, tegyünk bele több chili paprikát.