Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Befőzés

Lekvárok

Ibolyadzsem

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 0,5 l edény púpozva ibolyával 6 dl víz 0,5 citrom leve 40 dkg cukor 1 csomag dzsemesítő Elkészítése: Egy fél literes edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával. (Ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán.) Ezután tegyük bele egy nagyobb tálba. A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
2 adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
KGizi
Beküldte: 2015.07.14.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 0,5 l edény púpozva ibolyával
  • 6 dl víz
  • 0,5 citrom leve
  • 40 dkg cukor
  • 1 csomag dzsemesítő


Elkészítése:

Egy fél literes edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával. (Ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán.) Ezután tegyük bele egy nagyobb tálba.

A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő ibolyára. Keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat, hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni.

Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (Én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen.)

Öntsük egy edénybe a sötét színű levet, majd keverjük hozzá a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől.

Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.

Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztban, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Mire teljesen kihűl, egy zselés állagú dzsemet kapunk.)

Az elkészült ibolyadzsem nem csak különleges, de nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Tavasz Ételallergia: Tojásmentes receptek Ár: Olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
KGizi
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is