Elkészítése
Egy nagy, legalább 8 literes fazékban fél kilogramm cukrot karamellizálunk. Amikor szép aranybarna, óvatosan felöntjük 1 liter vízzel, és addig keverjük, amíg a karamell teljesen feloldódik. Figyeljünk rá, hogy a forró cukor köpködhet, ezért legyünk körültekintőek.
Ezután hozzáadjuk a maradék cukrot és a vizet, majd addig főzzük, amíg teljesen fel nem oldódik. Forrásig melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A fazékba tesszük a száraktól lecsipkedett mentaleveleket, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4–5 napig állni hagyjuk, közben naponta átkeverjük.
A pihentetés után leszűrjük, és tiszta üvegekbe töltjük. Hűvös, napfénytől védett helyen tárolva sokáig eláll. Szódával hígítva frissítő üdítőitalt kapunk, de koktélok alapjaként is felhasználhatjuk.
Tipp
A szörpöt felhasználhatjuk alkoholmentes frissítőhöz: 1 rész mentaszörpöt keverjünk 3 rész szódavízzel, adjunk hozzá citromkarikát és jeget. Felnőtteknek fehér rummal, szódával és mentás jégkockával koktélként is kínálhatjuk. A jégkockákba előre belefagyasztott mentalevelek még látványosabbá és intenzívebbé teszik az italt.
