Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karfiol savanyúság recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db karfiol
  • gyöngyhagyma
  • 1 teáskanál egész bors
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 db babérlevél

Lé

  • 2,5 liter víz
  • 2 dl 20%-os ecet (10%-osból 3 dl)
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 2 evőkanál jódozatlan só
  • 1 púpozott kávéskanál nátrium-benzoát
  • 1 púpozott kávéskanál borkén

Elkészítése

lőkészítés

A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk. Az 5 literes, tiszta üvegbe belerakjuk a karfiolt, valamint ízlés szerint gyöngyhagymát vagy cikkekre vágott káposztát. Hozzáadjuk az összetört borsot, koriandert, mustármagot és a babérlevelet.

Lé elkészítése

A vizet az ecettel, a cukorral és a sóval összekeverjük, majd beletesszük a tartósítószert (szalicil vagy nátrium-benzoát, illetve borkén). Az üveget teljesen felöntjük ezzel a lével, a tetejére kistányért helyezünk.

Érlelés és tárolás

Két nap elteltével pótoljuk a hiányzó levet, mert a zöldségek beszívják. Ezután folpackot teszünk az üveg tetejére, és hűvös helyen tároljuk. Körülbelül 1 hónap érlelés után fogyasztható.

Tipp

Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, tehetünk az üvegbe csípős paprikát is. A savanyúság több hónapig eláll, de mindig tiszta eszközzel nyúljunk bele, hogy ne romoljon meg.

https://receptneked.wps.hu/befozes/karfiol-savanyusag/