Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Körtelekvár recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 kg körte
  • 2 kg cukor
  • 3 zacskó 3:1 dzsemfix
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 0,5 liter édes muskotályos bor
  • nátrium-benzoát

Elkészítése

A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és egy nagy lábasba tesszük. Rászórunk 1 kg cukrot, hozzáadjuk az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, a reszelt citromhéjat és a citrom levét, végül felöntjük a muskotályos borral. Lefedve egy napig állni hagyjuk.

Másnap a körtét lassú tűzön főzzük, amíg a darabok üvegesek nem lesznek, és a hab eltűnik. Ekkor hozzáadjuk a maradék 1 kg cukrot, majd ismét egy napig pihentetjük.

Harmadnap felforraljuk a lekvárt, hozzáadjuk a 3 zacskó zselésítőt, alaposan elkeverjük, és addig főzzük, amíg gyöngyözve forrni kezd. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére késhegynyi tartósítót szórunk, szorosan lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp

A receptben szereplő muskotályos bor helyett édes fehérborral is elkészíthetjük.

https://receptneked.wps.hu/befozes/kortelekvar/