Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kovászolt karfiol más zöldségekkel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 kg uborka
  • 5 db sárgarépa
  • 2 fej lilahagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 db chilipaprika
  • 2 kanál só
  • 3 db burgonya


Elkészítése:

A karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Pár percre forró vízbe mártjuk (blansírozzuk). Az uborkának végeit levágjuk, ellenőrizzük, nem keserű-e. A megszokott módon, mindkét végét bevágjuk.

A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát és a krumplikat is felszeljük.  5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat. Aljára szeletelt krumplit, rá uborkát, arra fokhagymát, kaprot, hagymaszeleteket félbevágott csilipaprikát, majd ismét krumpliszeleteket rakunk.

A blansírozott sárgarépát és a karfiolt is belerakjuk az üvegbe, majd a tetejére is krumpliszeleteket téve, 2 ek sót hozzáadva, felöntjük azzal a még meleg, de már nem forró vízzel, amiben előfőztük a zöldségeket.

Az üveg tetejét leszorítjuk, mert a kovászolás során, a zöldségek igyekeznek az üveg tetejére. Nagyon alkalmas erre a nyár elején szárított, méretre vágott kaporszár, amiből az üvegbe is tehetünk, ha nincs friss kapor.

Napra téve, 3 – 4 nap alatt, a krumpli keményítő tartalma a tejsavas erjedést véghezviszi és igen finom csemegét kapunk. Többször kipróbáltam, különféle összeállításban.

A krumplival kovászolt zöldségfélék leve nem lesz zavaros, visszaöntve, hűtőben sokáig tárolhatók a kovászolt finomságok, vagy a lé lehűtve, üdítőként is fogyasztható. A csípősséget, mindenki saját ízlése szerint állítsa be!

 

https://receptneked.wps.hu/befozes/kovaszolt-karfiol-mas-zoldsegekkel/