Elkészítése
A kapor leveleit és a fokhagyma felét az alaposan kimosott üveg aljára tesszük. A cukkiniket megmossuk, ha a héjuk már keményebb, meghámozzuk. Felvágjuk őket hosszúkás csíkokra, úgy, hogy jól elférjenek az üvegben, és egy kevés hely maradjon a répának is. Amennyiben a cukkini közepe már túl magos, azt is eltávolítjuk.
A zöldségekhez szánt vizet feltesszük a tűzre, a megtisztított répát beletesszük, és amikor felforr, elzárjuk a lángot. Körülbelül 5 perc múlva, amikor már kissé kihűlt, a répákat kivesszük, és a feldarabolt cukkinikkel együtt rétegezzük őket az üvegbe. A kapor szárát és a fokhagyma másik felét is mellétesszük.
A forró főzőlével felöntjük a zöldségeket, megsózzuk, majd egy félbevágott burgonyával lefedjük az üveg tartalmát. Az üveget egy tányérral letakarjuk, majd árnyékos, de meleg helyre tesszük, közvetlen napfénytől védve.
Másnap kivesszük a burgonyát, és általában a harmadik napra elkészül a cukkini savanyúság. Ha az idő hűvösebb, az érési idő meghosszabbodhat, ilyenkor tovább hagyjuk a burgonyát is az üvegben. Hagyományos módon kenyérrel is készíthetjük, de ez nagyobb odafigyelést igényel.
Hűtve kínáljuk, frissítő, nyári savanyúságként kiváló.
